12 הדיברות להצלחה בזוגיות​

1. הילדות שלכם תשפיע על ההתנהלות הזוגית וההורית שלכם

 זה נשמע כמו סיסמא. אבל אם יש לכם טענות, כאב כתוצאה מהמערכת יחסים שלכם עם אחד ההורים או עם שניהם, חשוב לדעת שזה יגרר למערכת יחסים הזוגיים שלכם. כאשר יעלה בכם כאב עם בן הזוג, הכאב שנמצא כלפי ההורה יצטרף ויחזק את הכאב כלפי הבן זוג. כדאי מאוד שתקחו לכם תוכנית אימון ריגשי ותפרקו את הכאב הקיים בכם. תכירו את הרגשות שצפים בכם ולימדו לשלוט עליהם. הרגשות הכואבים וההימנעות מהם מובילה אותנו לעיתים דווקא למקומות שאנחנו לא רוצים להיות בהם.

אימון ריגשי יכול בהחלט לעזור.

2. דימוי עצמי גבוה קשור תמיד למערכת היחסים עם ההורים והחוויות הטובות והמחזקות שהם איפשרו לנו להיות בהם. אבל את הדימוי העצמי תמיד ניתן לשפר על ידי נתינה, כי נתינה מביאה להוקרת תודה. היא תמיד נותנת לנו להרגיש שיש בנו עוצמות וחוזקות. 

3. ישנם 3 רמות קיום: הישרדות, מודעות ותודעה.

בהישרדות אנחנו כמו בתוך מערבולת, לא רואים אפשרויות נוספות, המחשבות שלנו הן בעיקר שלא נצליח. מחשבות כאלה נקראות מחשבות סגורות. במחשבות סגורות אין לנו שום כיוון. לא יודעים כיצד לפתור את הקושי או האתגר, כי הראיה שלנו נראית כמו חלון של מכונית שניתז עליה בוץ ושדה הראייה פשוט נעלם לנו. 

במודעות אנחנו מזהים שאנחנו נמצאים בסוג של עיוורון ושעלינו למצוא דרך להיחלץ מזה.

בתודעה אנחנו גם מצליחים לראות אפשרויות לצאת מההישרדות ויוצאים ממנה.

4. כפתורים ריגשיים שמכניסים אותנו להישרדות

קיימים 5 כפתורים ריגשיים עיקריים שכאשר אחד מהם נלחץ אנחנו נכנסים לרמת קיום הישרדות:

לא אהוב, לא שווה, לא מוערך, לא רואים אותי ולא מספיק.

כאשר אנחנו מרגישים לא אהובים אנחנו תמיד מתנהלים ממקום נמוך ממקום של חוסר יכולת לנהל את הרגשות שלנו. ממקום של כעס, תיסכול, חרדה והמון פחד. כך זה גם בכפתורים האחרים. לכן חשוב לזהות את הכפתורים הללו שכאשר הם פועלים קשה לנו לנהל את עצמינו בצורה מיטבית.

5. זוגיות מכניסה אותנו תמיד להישרדות. 

זה פשוט קשה לשמור על עצמיותינו, חלומותינו ולהיות גם במקום של ויתור. ברגע שאנחנו קוראים לויתור בחירה אנחנו נמצאים במקום טוב יותר וחזק יותר. מקום שאנחנו מכירים בטוב שיש בזוגיות. למעשה בכל זוג ישנם חילוקי דעות. זוג שיודע להתנהל ממקום של תודעה כלומר שהרגשות והאמוציות לא מנהלות אותו הוא מסוגל גם להתנהל בצורה מיטבית כזוג.

6. החיים דורשים מאיתנו להיות סתגלתנים. בזוגיות אנחנו צריכים להיות ברמה גבוהה יותר של הסתגלות. הסתגלות לצרכים שלנו והסתגלות לצרכים של בן הזוג. סתגלנות זאת מיומנות שנרכשת. זהו שריר שדורש מאיתנו לבדוק את עצמינו. לבדוק את האפשרויות שיש. לפתח אפשרויות נוספות. הסתגלות זאת תמיד עבודה.

7. נחישות והתמדה. ללא נחישות והיכולת להתמיד במיוחד כאשר ישנם קשיים הזוגיות מתפוררת. גם נחישות והתמדה כמו סתגלנות הינם שרירים פנימיים שיש לפתח.

8. לרתום את בן הזוג זו יכולת להכנס לראש וללב של האחר. כלומר לדעת לקרוא מה האדם האחר רוצה, מה הוא מרגיש ולתת את המענה המדוייק. בלתי אפשרי לרתום את האחר כאשר אנחנו לא יודעים גם לרצות אותו. כלומר לספק את מה שהוא רוצה. האמת שקודם צריך לספק ואחר כך לרתום או לבקש.

9.זוגיות דורשת פיתוח של מנהיגות. כלומר היכולת לגרום לאחר לעשות את מה שאנחנו חפצים. כמובן שזה לא יכול להיעשות מבלי שאנחנו ניתן. כלומר לייצר בנק של נתינה עם נקודות זכות לטובתינו ואז כמובן שאולי תהיה גם נתינה מהצד השני.

10.בעבר לגדל ילדים נפל על כל השבט הן באחריות והן בעזרה ההדדית.

כיום ישנם הרבה מאוד חד הוריים שמגדלים את הילדים לבד. זה נראה אפשרי רק שלא תמיד הורה יחידני מסוגל לתת מה שזוג הורים יכול לתת, שלא לדבר על איך חיים של ילד נראים כאשר ישנם שני זוגות של סבא וסבתא שמוכנים להשקיע מזמנם ולתת.

לפעמים צריך לדעת לבקש מההורים עזרה. העזרה של ההורים יכולה תמיד לייצר קשר טוב יותר עם הנכדים. חוויות משותפות תמיד מחזקות את הקשר, לכן אסור להסס לבקש עזרה.

לפעמים אנחנו כהורים צריכים ללמוד לבקש עזרא כאשר זה לא באוטומט. לפעמים זה גם מצליח.

11. אנחנו מהווים מראה לבן הזוג. אם נאמר דברים טובים לבן הזוג תמיד נקבל בחזרה מילים טובות. העניין שתמיד יש לנו גם ביקורת. ביקורת מביאה אחריה ביקורת חזרה. החוכמה היא להכיר בצורך שלנו וללמוד לבקש ולא למתוח ביקורת. ביקורת היא תמיד סוג של רעלן ביחסים. אף אחד לא מעוניין לקבל ביקורת. כשאנחנו מבקרים אנחנו נקבל בחזרה כמו במראה ביקורת ואנרגיה שלילית. כן זוהי עבודה להיות חיוביים במיוחד שבא לנו להגיד את מה שבליבנו.

12. ישנם 5 שפות אהבה: מילות אהבה, זמן איכות, מחוות שירות, מתנות ומגע פיזי.

כאשר יודעים מהי שפת האהבה של הבן זוג אפשר להתכוונן ולתת לו את מה שהוא רוצה ולחזק את היחסים עמו. לפי מה שלמדתי לרוב הגברים מגע פיזי הינו שפת האהבה הכי חשובה.

נשים זקוקות בדרך כלל להקשבה והכלה ואז הן פתוחות למגע פיזי. גברים בדרך כלל אוהבים בזכות המגע הפיזי.

אורלי נתנאל

ילידת 1960. בעלת דוקטורט מאוניברסיטה בחו"ל בפילוסופיה של החינוך. הוציאה ספר בהוצאת אוריון: "זוגיות ומשפחה האתגר" שמתבסס על הדוקטורט. בעלת שלושה תארים שניים מאוניברסיטת תל-אביב במוסיקולוגיה, ברב-תחומי ובמדיניות ציבורית.

השאר תגובה